top of page

5 tips om je inspiratie weer te laten stromen

Bijgewerkt op: 10 okt. 2023
Vandaag wil ik het met je hebben over inspiratie.


Je kent deze gedachten vast wel: "Ik moet (vul zelf in) doen maar ik heb geen inspiratie' of 'oh, ik ben zo geïnspireerd door die-en-die-weet-ik-veel- goeroe'. Maar wat is inspiratie eigenlijk?


Inspiratie kent vele definities

De betekenis van het woord ‘inspiratie’ komt van het Latijnse woord ‘in spirare’, dat letterlijk ‘inademen’ of ‘inblazen’ betekent. Van Dale geeft het woord ‘bezieling’ als betekenis. Ook is het woord ‘spiritus’ te herkennen. En spiritus betekent geest of ziel. Je kent het wel uit de kerk In Spiritus Sanctus – De heilige geest.


Leuk om te weten, en verder?

Maar nu. Hoe kom je aan inspiratie?

Als ik ondernemers spreek over hun social media aanpak, is een van de excuses: gebrek aan inspiratie. "Ik weet niet wat ik moet posten”.


Nu heeft iedereen zijn of haar eigen manier om aan inspiratie te komen. En ik zal je vertellen wat voor mij het beste werkt. Er zitten vast 1 of 2 bij waar je wat mee kunt.


Ik kan je alvast wel verraden dat de inspiratie in ieder geval niet komt als je achter je laptop zit 😁.

Een voorwaarde voor creativiteit (of inspiratie, ideeen) is dat je je hoofd leeg hebt. Als je je gestresst voelt staat je lichaam in de bekende ‘fight or flight’ modus en produceert je lichaam veel adrenaline en cortisol. Dit is funest voor je creativiteit.


Want:

  1. het rationele deel van je hersenen gaat ‘uit’, hierdoor gaat je brein uit van the worst case scenario en ga je negatief denken. In de oertijd was dat noodzakelijk als je moest vluchten voor een wild dier, maar nu maakt het je alleen maar onzeker.

  2. Zorgt die modus ervoor dat je een tunnelvisie creëert. Onze hersenen zoomen 100% in op het probleem wat voor ons ligt en kunnen nergens anders meer aan denken. Dus bye bye creativiteit en inspiratie.

(klopt helemaal, dat heb ik wel gemerkt tijdens/na mijn verhuizing. Er kon niks meer bij in mijn hoofd.😨)


ik na de verhuizing ⬇️


Hoe maak ik mijn hoofd leeg?


1. In bed

Echt waar, de allerbeste ideeen krijg ik op de zondagochtend in bed. Iedereen slaapt dan nog en ik lig naar het plafond te staren (ik heb in bed alle wereldproblematiek in 5 minuten opgelost, echt waar).


2. Dobberend in bad

Zonder telefoon of boek bij de hand, alleen maar in bad liggen. Heerlijk!


3. Wandelen met mijn hond.

Ik moet wel alleen wandelen want alleen dan komen de ideeën als vanzelf op


4. Doelloos Krabbelen

gewoon een beetje klooien met papier. Pak een stuk papier en een pen. Ik gebruik hiervoor zelf mijn 21 jaar oude vulpen (1e kadootje van de verkering) want die glijdt zo lekker over het papier. Wat ik doe is doelloos een soort golfjes tekenen. Continu hetzelfde. De ideeën poppen dan vanzelf op.


Als bovenstaande mij geen of onvoldoende ideeën oplevert, dan kan ik altijd nog naar


Dán laat ik me inspireren door de creativiteit van anderen. Ook niks mis mee. Ik word sowieso altijd blij van Pinterest.


Als je kijkt naar bovenstaande tips, met uitzondering van de laatste, dan kun je alleen maar concluderen dat creativiteit en inspiratie uiteindelijk allemaal uit jezelf komt. Dat vind ik, in ieder geval, een geruststellende gedachte.


Een andere tip (ja, ik blijf tips geven😊) : hou altijd pen & papier bij de hand om ideeën op te schrijven. Want een idee vliegt zo weer weg. Inspreken in je telefoon, het idee naar jezelf mailen of in je kalender zetten kan natuurlijk ook.


In podcast aflevering 5 over de 5 golden rules voor social media. Had ik het o.a. over het plannen van content. Dat zei ik niet voor niks.

Als je nl. onder druk moet creëren, sla je dicht. Ontzettend jammer.


Dus, voordat je nieuwe posts, reels, of wat dan ook gaat maken: Ontspan, en de rest komt vanzelf. Echt waar.

Misschien heb jij wel inspiratietips voor mij. Deel ze dan in de comments.Dat zou ik leuk vinden.


 

Hé hallo,

Vind je het tijd om eindelijk eens die social media voor je organisatie aan te pakken?


Laat mij je helpen. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek

Wil je me eerst beter leren kennen? Volg me dan op of luister naar mijn podcastRecente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page