top of page

Social media angst - 7 tips voor meer online zelfvertrouwen

Bijgewerkt op: 11 okt. 2023


Social Media export Denise Stadman staat tegen een boom met een boek in haar hand.

Allereerst: wat is social media angst (of zichtbaarheidsangst)?


Social media angst is de angst om zichtbaar te zijn op social media.


Een tijdje geleden stelde ik op Instagram en Facebook de vraag:

“Hoe vind je het om jezelf online te laten zien.

Vind je dat eng of juist niet”


Social media angst

Deze vraag maakte nogal wat los. Want veel volgers reageerden. Wat me opviel was dat iedereen die ik over dit onderwerp sprak, een ander beeld had bij zichtbaarheid op sociale media.


Voor de een ging het over ‘live’ gaan op Insta en voor de ander ging het over Instagrammers die -teveel- selfies plaatsen en de huidige influencer-cultuur.

Veel meningen dus. En ook veel aannames. Maar waar het vooral over ging was dit:

  • Niemand zit op mij (en mijn hoofd) te wachten

  • Ik ben toch geen influencer?

  • Ik ben daar te oud/lelijk/dik/dom voor

  • Ik durf het niet

  • Ik weet niet hoe het werkt

  • Mensen (familie/vrienden/buren/collega's) gaan me uitlachen

Alles wat hierboven staat is gebaseerd op angst. Dit soort gedachten werken verlammend. En ik weet precies hoe het voelt. Ook ik liet de angst regeren en kwam dus niet verder.


Maar genoeg over mij. Laten we bij de basis beginnen:




Waarom is zichtbaarheid zo belangrijk?

Allereerst: Mensen kopen van mensen, niet van websites. Mensen zijn visueel ingesteld. 30% van ons brein wordt in beslag genomen door onze ogen. En ons brein houdt van gezicht.


Een voorbeeld

Een baby kijkt al 24 uur na zijn geboorte liever naar gezichten. Die voorkeur wordt sterker als we ouder worden omdat we een schat aan informatie uit gezichten halen. Volgens sommige psychologen geeft een gezicht meer informatie dan gesproken taal. Dus als je een connectie wilt maken met jouw publiek zorg er voor dat ze je gezicht zien. Zo simpel is het.

Mensen kopen van mensen

Dus als jij (meer) klanten wilt zul je zichtbaar(der) moeten zijn en contact moeten maken met je publiek.


Het is volkomen normaal dat je dat eng vindt. Je stapt namelijk uit je comfortzone en dat is spannend.


Zichtbaarheid op social media

Social media is een tool om een (virtuele) relatie op te bouwen met je publiek en daarmee potentiële klanten. Een relatie opbouwen kost tijd. Ook op social media. Die relatie bouw je het best op als je actief aanwezig bent en jezelf laat zien. Net als bij een gewone vriendschap.


Zichtbaarheid betekent niet per se dat je elke dag met je hoofd op Instagram, Facebook of TikTok moet verschijnen. Gênante dansjes doen omdat een ander dat doet is ook niet nodig.


Ik heb 7 tips voor je die jou meer online zelfvertrouwen geven:



7 tips voor meer online zelfvertrouwen - overwin je social media angst


1. Zie social media als een kans om verbinding te maken. Om jouw boodschap/visie over te brengen aan een groep die je zonder sociale media nooit zou bereiken. De wereld ligt aan je voeten.


2. Laat perfectionisme los: mensen willen echte mensen zien, incl. imperfecties in een zee van 'perfecte' copycat influencers die de schone schijn ophouden, heeft de wereld behoefte aan ECHTE mensen. Aan jou dus.


3. Kies wat bij jou past: wil jij ongemakkelijke dansjes doen op TikTok? Prima! Past een reel met een voice-over beter bij je? Go for it! Alleen foto's delen? Ook goed. Als je maar in beweging komt.


4. Batch je posts

  • Reserveer 2 - 3 dagen in je agenda

  • Maak voldoende posts voor de komende maanden

  • Plan ze in via Meta Business Suite (of een andere planningstool)

  • En daarna niet meer over nadenken

De focus is dan van de post af en kun je weer verder met wat je leuk vindt.


5. Focus op de boodschap die je wilt verspreiden en niet op hoe je eruit ziet/hoe oud je bent.


6. Stop met vergelijken: jij maakt het verschil. Er is niemand zoals jij. En dat is wat het publiek (volgers/klanten) wil zien. Wel zo relaxed en uiteindelijk het meest effectief. Want niemand zit op een kopie van iemand anders te wachten.


7. DOE het: zet die saboterende stem uit en ga aan de slag. Alleen door te doen verdwijnt het ongemak en word je beter in het zichtbaar zijn.


Hoe nu verder?

Ik weet dat zichtbaar zijn op social media allerlei gevoelens oproept zoals angst, schaamte en stress. Maar dat zijn signalen dat je aan het groeien bent. Die gevoelens verdwijnen zodra je je eerste post mét foto of video (of misschien maak je wel een reel 😊 ) het wereldwijde web in hebt geslingerd.

Geloof me. Ook jij kunt dit.


Ik hoop echt dat je door deze 7 tips meer online zelfvertrouwen hebt gekregen zodat je jouw zichtbaarheid op sociale media een boost kunt geven.

Ken je iemand die deze tips ook kan gebruiken, stuur dit artikel dan door naar hem of haar. En wil je begeleiding in jouw eigen zakelijke social media aanpak: mail me vrijblijvend om te kijken waar ik je mee kan helpen.

 

Denise Stadman: (online) communicatie strategie optimaliseren, sparringpartner voor je social media aanpak of social media trainer?
foto door Rick Nederstigt

Wil je de (online) communicatie strategie van je onderneming optimaliseren, heb je een sparringpartner nodig voor je social media aanpak of ben je op zoek naar een social media trainer?


Huur mij in. Neem contact op voor meer informatie.



12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page