top of page

Gefeliciteerd! Jij hebt haters

Bijgewerkt op: 10 okt. 2023

Bang voor negatieve reacties? Dan is dit artikel voor jou

blonde vrouw kijkt lachend in de camera


Hoezo, 'gefeliciteerd! Jij hebt haters'?


Gefeliciteerd! Jij hebt haters. Wat dacht jij toen je de titel las?


Dacht je, 'yay ik heb haters'? Of dacht je, sh.t, ik heb haters.
Denk jij bij alles wat je doet (of wilt doen) aan wat anderen ervan vinden?


Ik was zo iemand. Bij elk zakelijk idee dat ik had) dacht ik: 'oh, vriendin X vindt vast dat en dat', 'oh dit kan ik niet want ik ben te oud (of te lelijk, te dom of te laat)', 'wie denk ik wel niet wie ik ben om Y te willen doen'. En ga zo maar door. Echt inspirerend en positief, daar knapt een mens van op😉 .


Je snapt het al. Ik luisterde naar die gedachten en deed (en probeerde ook) niks nieuws.

Gewoon blijven doen wat je altijd deed, Denise. Want stel je voor dat iemand iets van je vindt of dat je iets verkeerd doet. Dat kan écht niet.

De angst voor haters, negatieve reacties, uitgelachen worden etc. zorgde er voor dat ik niet verder kwam.


Dat ging steeds als volgt:

  1. ik wilde iets nieuws proberen (podcast beginnen, ondernemen), solliciteren naar een nieuwe baan o.i.d.)

  2. ik had er over nagedacht en ik wist precies wat ik moest doen

  3. tegen de tijd ik daadwerkelijk in actie kwam, ging mijn lichaam in een soort lock-down: extreem moe, hoofdpijn, spierpijn en/of hartkloppingen.

  4. vervolgens bedacht ik een reden (excuus dus) waarom ik er mee stopte.

  5. lichamelijke reacties verdwenen als sneeuw voor de zon.


Herkenbaar?

Hierdoor zette ik mezelf steeds weer in de pauzestand. Eerst zag ik dat niet. Ik vond mezelf alleen een sukkel die niet verder kwam.


Totdat ik het patroon ontdekte. Het bleek de stem van mijn onderbewustzijn, mijn comfortzone, die sprak bij elke nieuwe stap: 'doe maar niet Denise, dit kennen we niet dus dat is gevaarlijk. Stop er maar mee'. Hallo, extreme vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en hartkloppingen.

En opeens was ik er klaar mee. Met mezelf, met die stem en met niet verder komen.

En opeens was ik er klaar mee. Met mezelf, met die stem en met niet verder komen. Dan vinden mensen mensen maar wat. Het zij zo.


Dus als jij ook bang bent voor haters/negativiteit/mening van anderen waardoor je niet verder komt, lees dan verder:


1. Haters? Nou en?

Iedereen die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt (ondernemers, politici, journalisten en tegenwoordig iedereen die een mening heeft) en ook (online) zichtbaar is, krijgt te maken met haat en negativiteit van anderen. En dat is niet leuk.


Het komt hard aan als jij iets doet met de beste intenties en anderen vinden het nodig om met k.t-reacties te komen.


Bekijk het eens zo: jij maakt blijkbaar iets los bij mensen. En dat is nou net de bedoeling. Je wilt het verschil maken. Dat er ook mensen zijn die dat niet zo tof vinden: nou en?


Niet iedereen hoeft jou leuk te vinden. Jij vind ook niet alles wat anderen doen geweldig toch? En je vind al helemaal niet iedereen leuk (ik in ieder geval niet).


2. Je bent in goed gezelschap

Jij valt op. Goed zo!

Daar hoort ook negativiteit van anderen bij. Dat is een feit.


Gelukkig ben je in goed gezelschap. Want alle groten der aarde hebben te maken met haters. Alle sterren, alle mensen die impact maken, krijgen te maken met haters. Dat hoort er bij. Zelfs genieën als Prince, George Michael, Vincent van Gogh etc.

Jij bepaalt zelf of je jezelf klein houdt om haters tevreden te stellen.

3. Zit jij aan het stuur of bepaalt een ander jouw reis?

Ik hoop dat jij zelf de koers wilt bepalen van jouw leven. Je bepaalt zelf of je jezelf klein houdt om haters tevreden te stellen of dat je je eigen pad volgt.


Een keertje toegeven aan die onzin, tuurlijk, dat kan (iedereen heeft wel eens een zwak moment). Maar op enig moment gaat zich dat toch wreken. Dus doe dat gewoon niet. Geef een ander niet die macht en kies voor je eigen pad.


4. Heb meelij

Mensen die goed in hun vel zitten, zullen nooit, maar dan ook nooit een haat-reactie plaatsen. Op een ander staan om daardoor zelf groter te lijken, is iets wat alleen hele gefrustreerde (boze, verdrietige) mensen doen.


En dat is heel zielig. Nog erger: elke keer dat ze zo'n sh.t-comment schrijven, vergiftigen ze zichzelf een beetje. En dat is al erg genoeg 😉. Medelijden is hier op zijn plaats, mensen.


5. Voel je vereerd

Wauw, iemand besteedt zijn of haar kostbare tijd om negatief over jou te schrijven of te praten. In die tijd had hij/zij veel leukere dingen kunnen doen, maar nee, de keuze is op jou gevallen. Een mooier compliment kun je niet krijgen.


Bonus: haters helpen je

Je verwacht het niet maar ook haters zorgen voor meer online zichtbaarheid. Elke comment telt mee in het algoritme en het maakt Instagram, Facebook of X niet uit of die positief is of negatief.


Hoe meer comments, des te vaker komt jouw bericht voorbij. Gefeliciteerd!


Dus...

Laat je niet tegenhouden door je angst voor haters/negatieve reacties want:


1. Die angst is jouw comfortzone die je tegen houdt.

en

2, Wees blij met haters. Gefeliciteerd, je hebt haters.


Ps. wie zegt dat je alle comments moet lezen? ;-)


Volg je eigen pad, doe waar jij blij van wordt. Je kunt het, ik geloof in je.

ps. heb je een keer een moeilijk moment (en die hebben we allemaal): lees dit artikel weer een keer en daarna voel je je weer stukken beter🤩 ).


Disclaimer: ik heb het hier natuurlijk niet over online pesters die een ander structureel kapot maken. Dat gedrag is onacceptabel en mag wat mij betreft zwaar gestraft worden.

 

Wat kan ik voor je doen?

vrouw van middelbare leeftijd kijkt lachend in de camera. Het is Denise Stadman de online communicatie expert

Wil je de (online) communicatie strategie van je organisatie optimaliseren, heb je een sparringpartner nodig voor je social media aanpak of ben je op zoek naar een social media trainer?


Huur mij in. Neem contact op voor meer informatie.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page