top of page

5 woorden die jouw verhaal verzwakken

Wit vlak met Deze 5 woorden verzwakken jouw verhaal

Voor ondernemers is het essentieel om communicatief sterk over te komen. Niet alleen de hoogte van je stem en de manier waarop je iets zegt zijn belangrijk, de woorden die je kiest zijn minstens zo belangrijk.


In dit artikel deel ik vijf woorden die je boodschap om zeep helpen. Ze lijken onschuldig, maar maken van een goed verhaal een slap aftreksel. Hier zijn vijf van die verraderlijke woorden en waarom je ze beter kunt dumpen.


En ja, ik ben graag duidelijk. Oké komt íe!

5 woorden die jouw verhaal verzwakken


 

1. Sorry

Hier heb ik mij in het verleden veeeel te vaak schuldig aan gemaakt, sorry 😜. Het valt me op dat vooral vrouwen "sorry" te vaak gebruiken, en niet in de zin van "sorry, ik ben je verjaardag vergeten" of "sorry dat ik mijn afspraken niet ben nagekomen." Nee, ze gebruiken het als "sorry dat ik besta" en "sorry dat ik mijn mening geef."


Serieus, waarom zou je je verontschuldigen voor je bestaan? Ben je een mens of een deurmat? Spreek met zelfvertrouwen en be proud. Jouw stem mag gehoord worden, net als die van een ander.2. Sorry dat ik het zeg

Deze zin is als een knipoog gevolgd door een trap in je kruis. Het lijkt vriendelijk, bijna onderdanig, maar na deze zin volgt altijd een shitopmerking. Het is passief-agressief in zijn puurste vorm. Niet doen! Het komt achterbaks over.


Wees gewoon duidelijk (en nee, dat hoeft niet hard of gemeen te zijn) of houd je mond, maar stop met "Sorry dat ik het zeg". Als je dit zegt verontschuldig je je helemaal niet, nee, je weet dat je iets k.ts gaat zeggen en je kleedt het alleen even leuk in.


3. Eigenlijk

Het woord "eigenlijk" is de linguïstische versie van een natte scheet (voor de beelddenkers onder ons). Het betekent gewoon "nee" maar dan verpakt in een schimmig sausje.


Bijvoorbeeld: A vraagt aan B: "Ga je mee naar de bioscoop?" en B antwoordt: "Ik wil wel, maar eigenlijk moet ik mijn huis opruimen." Wat? Wil je nu wel of niet mee? Duidelijkheid, mensen! Dump "eigenlijk" en zeg gewoon wat je bedoelt.4. Maar

"Everything before the word 'but' is horse shit," zei Jon Snow uit Game of Thrones, en hij heeft gelijk. Bijvoorbeeld: je hebt een nieuwe broek aan en vraagt je beste vriendin: "Wat vind je van mijn broek?" en zij zegt: "Ja, heel leuk, maar ik zou hem zelf nooit kopen." Bam! Daar gaat je zelfvertrouwen. Wat ze eigenlijk zegt, is dat jouw broek beter naar de Kringloop kan.


Een duidelijker voorbeeld, de gevleugelde uitspraak: "Ik wil niet discrimineren hoor, maar (en dan volgt er een discriminerende uitspraak) " of ook een leuke (ja mensen, ik ben op dreef): "Ik wil me er niet mee bemoeien hoor, maar ik vind dat jij veel te brutaal bent tegen je moeder". Hoezo "Ik wil me er niet mee bemoeien".5. Mogen

Dit is mijn persoonlijke jeukwerkwoord. Vooral op LinkedIn zie ik het te vaak voorbijkomen. Mijn nekharen gaan hier van rechtovereind staan!


Hoezo "Ik mocht een presentatie geven bij blablabla" of "Ik mocht aanwezig zijn bij de opening van XYZ"? En, let maar op, het gaat meestal over iets zakelijks.


Nooit schrijft er iemand: "Ik mocht gisteren de poepluiers van mijn 2-jarige neefje verschonen" of "Ik mag vandaag weer de was van het hele gezin doen." Dit is de ultieme vorm van de "humble brag." Hou op met die bullshit en zeg gewoon "Ik gaf een presentatie bij blablabla" of "Ik was aanwezig bij de opening van XYZ." Dat maakt je verhaal veel sterker.


Wat mij betreft zijn dit de 5 belangrijkste woorden die jouw verhaal kunnen verzwakken.


Dus, wat is de moraal van dit verhaal? Stop met deze vijf verzwakkende woorden en praat alsof je ballen hebt (ook als je die niet fysiek hebt). Jouw stem is net zo belangrijk als die van een ander, dus spreek met overtuiging en wees duidelijk. Niemand zit te wachten op mixed messsages.

 
Blonde vrouw -Denise Stadman- kijkt recht in de camera

Nog even dit..

Wil je de (online) communicatie strategie van je onderneming optimaliseren, heb je de social advies nodig of ben je op zoek naar een social media trainer?


Neem -vrijblijvend- contact op voor meer informatie en om te kijken of we een match zijn.


Kommentare


bottom of page